Verimli Çalışma ve Not Alma Teknikleri




Öncelikle bilinmesi gereken şey çalışma süresinin uzunluğu değil, yapılan çalışma süresince elde edilen verimdir. Uzun sürelerle çalışma yapılmış ve çalışma yeni bilgileri öğrenmeye yaramamışsa, bu çalışma verimli bir çalışma değildir. Peki, nasıl verimli çalışılır

Verimli Çalışma Yöntemleri

Her insan farklıdır ve farklılıklarına bağlı olarak çalışmadan alacakları yararlar farklı yöntemler ile desteklenmelidir. Örneğin sözel zekası daha ileri olan bir öğrenci dinleyerek ya da kendi yüksek sesle okuyarak daha verimli bir çalışma yapabilir. Ama görsel zekaya bağlı öğrenme yapabilen bir öğrenci resimler, şemalar veya izleyerek daha verimli çalışma yapabilir.




Çalışma yönteminin belirlenmesinde kişi ve yetenekleri ön plandadır. Tabi verimli çalışmayı artıracak öneriler arasında en önemli şey istek ve disiplindir. İsteğinin artırılması için çevre tarafından motive edilen bir birey ile tam tersi etkilere maruz kalan birey birbirinden farklı verimler elde edebilirler. Öğrenme eylemi için harcanan enerji ve zaman aynı olsa da olumsuz etkiler altındaki birey daha az başarılı olacaktır. Bu yüzden çevre ve aile de verimli çalışmayı artıracak ipuçları konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

İpuçları

Bu bölüme önce çalışma ortamı ve çalışma saatlerinin belirlenmesi ile başlamalıdır. Çalışma ortamı kırmızı kahverengi gibi renkler ile döşenmiş ise randımanın daha düşük olabileceği düşünülmektedir. Öğrenme en iyi siyah, gri ve sarı renkli döşenmiş ortamlarda yapıldığı göz ardı edilmemelidir.

Öğrencinin ilgisini çekecek ya da konsantrasyonunu bozacak dış sesler, gürültüler ve televizyon sesi öğrenme sürecini zorlaştırabilir. Ama dinlenen sözsüz müziklerin rahatlatıcı etkisi olduğu saptanmıştır.
Çalışma süresince bireyin ihtiyacına göre aralıklarla dinlenmeler yapılabilir. Ama ara verildiği zaman televizyon izleme ya da telefonla oynama eylemleri beynin dinlenmesine ve öğrenmeye geri dönmesine ket vurmaktadır.

Öğrencinin motivasyonu, psikolojik sorunları, dinlenmiş olması da verime etki etmektedir.
Öğrenmek ve öğrenileni tekrarlamak için en iyi yöntemlerden biri de verimli çalışmayı artıracak not alma yöntemleri kullanılmasıdır.



Çalışırken Not Tutma

Birey kendi öğrenme yetisi doğrultusunda verimli çalışmak için nasıl not tutulur konusunda belli bir yöntem geliştirmelidir. Aşağıda sıralanan not tutma yöntemleri incelenirse faydalı olacaktır.

  1. Akıcı Notlar: Düzgün cümleler yerine bireye konu hakkında bilgileri anımsatacak kısa ve genel anlatımları içeren bir not alma yöntemleri arasında olup, gerekirse şematik olarak konu anımsatmaları işlenebilir.
  2. Grafik Yöntemi: Görsel şemalar, grafikler öğrenmeyi pekiştirebilir. Birçok öğrenci için uygun bir yöntem olabilir.
  3. Akıl Haritası: Tüm konu çalışıldıktan ve öğrenildiğinden emin olduktan bir süre sonra unutulabilir. En doğrusu konu çalışması sonunda bir sayfalık kısa notlar ile akılda kalacak noktaların, formüllerin yazılmasıdır.
  4. Taslak Çıkarma: Öğrenilen bilgilere taslak ile göz gezdirilmesi de öğrenilen bilginin yerleşmesine ve unutulmamasına yarar.
  5. Cümle Yöntemi: Konuyu kısa cümlelerle not almaktır. Buradaki amaç konuyu en kısa ve öz şekilde yazıp, uzun metinler okumadan anımsamak olacaktır.
  6. Cornell Yöntemi: Sayfanın alt üçte biri yatay bir çizgiyle bölünür. Üstte kalan bölüm de dikey bir çizgiyle dar ve kalın iki alana bölünür. Üstte solda kalan dar alana bilgilerle ilgili ipuçları yazılır. Sağda kalan geniş kısma da asıl notlar alınır. Altta kalan en geniş bölüme de konu özeti yazılır.

 

 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Pandemi Sonrasında Hayat

Koronavirüs salgını ilk olarak Çin ülkesinde görülerek tüm dünyayı etkisi altına...

Broşür Nedir ve Broşür Nasıl Daha İlgi Çekici Olur?

Broşürler, pazarladığı ürünleri ve vermiş olduğu hizmetleri potansiyel müşterileri ile paylaşmak ...

Fazla Şubeli Markaların Baskı İhtiyaçları Nelerdir?

Firmalar ve kurumsal kimlik taşıyan işletmelerin zaman içinde şube sayısında artış beklenir. İşini iyi yapan v...

Broşür ile 10 Adımda Potansiyel Müşterilerinizi Kendinize Çekin

Son derece fonksiyonel bir reklam ve tanımı metodu olan broşürleri nasıl daha ilgi çekici bir hale getire...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp