Geçmişten Günümüze Saat




MÖ 4000'lerde ilk kez Mısır’da kullanılmaya başlanan saat, zamanı ölçmek için kullanılan bir alettir. Rakamları arasında 30 derecelik açılar bulunur. İnsanlar tarafından oluşturulmuş iki ayrı zaman arasındaki farkı ölçüler dahilinde ölçer.

Saatin Geçmişten Günümüze Tarihçesi

Saat nasıl icat edildi sorunun kısa bir cevabı şu şekildedir; Zamanı gösteren ve ölçen araçlar olan saatler, binlerce yıl insanlar tarafından farklı şekillerde kullanılmıştır. Saatin icadı ile birlikte insanlar güneş hareketlerini izleyerek su saati, kum saati ve mum saati gibi yöntemler geliştirmişlerdir.


M.Ö. Antik Sümer’den saatin icadı ile günümüze kadar gelmiş olan 60 saniye ve 60 dakikalık bir modern zaman sistemi kullanılmaktadır.
 


Saatin tarihsel gelişimi göz önünde bulundurulduğunda kurmalı saatlerin yapıldığı ilk tarih 1524 yılı olarak bilinmektedir. Tarihte bilinen ilk kurmalı saati Alman kilit ustası Peter Henlien, üretmiştir.

 

Zaman İşleyişinin Gelişimi

Saatin geçmişten günümüze tarihçesi 14. yüzyılın başlarında ilk mekanik saatler Avrupa’da icat edilmesi ile başlamış ve 1656’da sarkaçlı saat icat edilinceye kadar mekanik saatler standart zaman tutma cihazı olarak kalmıştır. İlk kez Amerika’da 1850’de büyük çapta bir saat fabrikası açılarak ilk kez saatlerin seri üretimi başladı.

Saatin tarihsel gelişimi ilk elektronik saatleri 1970'te piyasalarda yer almaya başlamasıyla yavaşlamış ve günümüz modern saatleri olarak kalmıştır.
 

Saat Nasıl İcat Edildi ve Saatin Gelişimi

Saatin icat edilmesi ve geliştirilmesi ile zaman kullanımı adına çok büyük adımlar atılmıştır. Saat nasıl icat edildi sorusu şu şekilde cevaplanabilir; Kol saatlerini ilk zamanlarda kadınlar, cep saatlerini ise erkekler kullanmaktaydı. 19. Yüzyılın sonlarına doğru devam eden bu durum 20. Yüzyılın başlarında son bularak erkeklerin de kol saati takma modasını başlattı.

İlk olarak 1885 yılında gerçekleşen Anglo-Burma Savaşı’nda askerlerin kol saati kullandığı bilinmektedir. Mappin & Webb şirketi bu gelişmelerden sonra asker saatleri üreterek satışına devam etmiştir.
 
Saat piyasasının en eski markalarından bir tanesi olan Rolex, 1900 de temellerini atmış bulunuyordu. Tüm gelişmeler hızla ilerlerken 1969 yılında quartz saatler modern ve saatin son gelişmiş tipi halinde hayatlarımızda yer almaya başladı. Omega ve Seiko markaları quartz saat üretimlerine başlayarak saat dünyasında yeni kapılar aralanmış oldu.
 

 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Kurumsallaşma Aşamasında Baskı Neden Önemlidir?

Teknolojik çalışmalar artık baskı sektöründe de ivme kazanmaya devam etmektedir. İşletmeler iç...

Baskılı Kağıt Karton Çanta İmalatı Nasıl Yapılır?

Günümüzde reklam ve tanıtım alanı oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Özellikle karton &...

Spiralli Bloknot Nedir? Spiralli Bloknot Boyutları

Spiralli bloknot günümüzde çok sık kullanılmaktadır. Kullanım kolaylığı nedeniyle sıklıkla terc...

Afiş Baskısında Metinlerin Okunabilirliği Nasıl Sağlanır?

Afiş baskısı, birçok işletme ve organizasyon tarafından etkili bir pazarlama aracı olarak kullanılmaktadır. An...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp