Renkler Ve Hayatımıza Etkileri



Renkler hayatımızın her alanında bizi çevreler ve biz farkında olmasak da bizi ve çevremizdeki insanları etkiler. Her rengin kendine özgü bir titreşimi ve etkisi vardır. Bu durum renklerin önemi konusunda bizi düşündürür.

Renklerin Anlamları

Her rengin ifade ettiği farklı bir anlamı vardır. Bu durum renklerin anlamları ve psikolojideki etkileri gibi bir konuyu önemli kılar. Bazı renklerin anlamları şöyle sıralanabilir:


Kırmızı: İnsana canlılığı, hareketliliği çağrıştıran bu renk en dikkat çekici renktir. Toprağa en yakın olan kök çakrasının da rengidir. Bu nedenle kırmızı dünyevi konularla iç içedir. Cinsellik, hırs, cesaret, talepkarlık bu rengin anlamlarından bazılarıdır. 



Sarı: Güneşin rengi olan sarı neşeyi, iyimserliği, bolluğu simgeler. Bu özelliklerinin yanında ölümü ve geçiciliği de barındırması dikkat çeken özelliğidir. 



Yeşil: Doğanın rengi olan yeşil aynı zamanda huzurun da rengidir. Kalp çakrasının da rengi olan bu renk, sakinlik, barış, sağlık, esenlik, güven gibi anlamlara da sahiptir. 



Mavi: Dinginliğin ve sakinliğin rengi olan mavi aynı zamanda güvenirliğin ve dürüstlüğün de simgesidir. Kendini ifade etme ve iletişimi de karşılayan bu renk boğaz çakrasının rengidir. 



Mor: Melankolinin rengi olan mor aynı zamanda geçmiş çağlarda zenginliğin ve lüksün de sembolüydü. Saygınlık, itibar, bilgelik gibi anlamları taşır. 



Siyah: Gücün ve gizemin sembolüdür. Etkileyici bir renk olan siyah çoğu kültürde matemi ve hüznü simgeler. Japonya'da ise mutluluğu temsil eder. 



Gri: Tarafsızlığın ve dengenin rengidir. Sakinlik, güvenlik ve olgunluğu da temsil eder. 



Beyaz: Saflığı ve masumiyeti temsil eden beyaz aynı zamanda kalıcılığın, yeniliğin, umudun da rengidir. 

Renklerin anlamları olduğu gibi insan psikolojisi üzerinde de etkileri büyüktür. Bazı renkler insanı sakinleştirirken bazıları daha sinirli yapabilir. Bu nedenle renklerin psikolojideki etkileri dikkate alınması gereken bir konudur. Bu etkiler şöyle sıralanabilir:

Kırmızı: İştah açan, kan akışını arttıran bu renk aynı zamanda insanı sinirli de yapabilir. Yemek şirketlerinin ürünlerinde kırmızıyı çok sık kullanmaları kırmızının bu etkisi yüzündendir. 

Sarı: İnsanda hüzün ve özlem duyguları oluşturur. Geçicilik duygusu da verir. Taksilerin renginin sarı olması bu yüzdendir. 

Yeşil: İnsana güven ve huzur verir. O yüzden birçok banka logolarında bu rengi kullanır. 

Mavi: Sakinlik, dinginlik ve sağlıklı olma hissi verir. Aynı zamanda iştah kapatma ve kanın akış hızını yavaşlatma özelliği vardır. 

Mor: Depresifliği arttıran bir renk olduğu düşünülür. Bilinçaltındaki korkuları açığa çıkartır. 

Siyah: Motivasyon ve hırsı arttırır. 

Gri: Ciddiyet verir. Yaratıcılığı azalttığı düşünülür. 

Beyaz: İstikrar ve devamlılığı sağlar. 

Renkler bazı kategorilere ayrılır. Bunlar ana renkler ve ara renkler olarak ayrıldıkları gibi sıcak renkler ve soğuk renkler olarak da başka gruba ayrılırlar. 

Ana renkler: Kırmızı, sarı, mavi

Ara renkler: Yeşil, turuncu, mor

Sıcak renkler: Sarı, turuncu, kırmızı

Soğuk renkler: Mavi, yeşil, mor​​​
 

 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Çift Taraflı Kartvizit Faydaları

Kartvizitler hem bireysel hem de kurumsal kimlik haline gelmiştir. Ticareti destekleyen ve iş hacminde artış sağlayan...

Acil Basılan Matbaa Ürünleri Nelerdir

  Ülkemizde matbaa çalışmaları kesintisiz şekilde yapılmaktadır. Birçok matbaa ür...

Grafik tasarımı yaparken ilham verecek müzikler

Grafik tasarımcıları, başta kitap, dergi, web sitesi ve bilgisayar tasarımı olmak üzere birçok farklı a...

Cepli Dosya Ölçüleri Ve Tasarımları Hakkında Genel Bilgiler

Cepli dosyalar kuruluşunuz için materyalleri barındırmanın ve saklamanın en kullanışlı yoludur. Markanızı ve p...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp