Topbar Banner Topbar Banner Topbar Banner
KALAN SÜRE:
Gün
Saat
Dakika
Saniye

Online Ödeme Yöntemleri ve Matbaa Sektörü



Dijitalin çok önem kazandığı bu dönemde e-ticaret sisteminde de gelişmeler yaşandı. Paydaşlar arasında faturalar, mutabakatlar vb belgeler dijital kanallardan gönderilmeye başlandı. Tüketici pandemiyle birlikte mağazalarda alışveriş yapmak yerine e-ticaret sitelerinden A’dan Z’ye ihtiyaçlarını internet üzerinden giderme yolunu seçti. Hal böyle olunca online ödeme yöntemleri de büyük önem kazandı. Bu noktada ise en büyük soru işareti güvenli ödeme yöntemler. Online ortamda nasıl ödeme yapılır ne gibi yöntemler vardır yazımızda bunlardan bahsederek bu yöntemlerin matbaa sektöründe bulunduğu noktayı açıklayacağız.

Matbaa Sektörü ve Online Ödeme İşlemleri

Her sektörde olduğu gibi matbaa sektörü de çağa ayak uydurmuş işlemlerini dijitale taşımıştır. Bu değişimle beraber ödeme yöntemleri de fiziksel ortamdan sanal ortama geçmiştir. Bizimle, kendinizi ya da firmanızı tanıtmak için hazırladığınız kartvizit, broşür, bloknot gibi ürünleri online olarak paylaşabilir, ödemeyi de banka kartı ya da hesap kartınızla gerçekleştirebilirsiniz. Daha hızlı ve pandemi dolayısıyla oldukça güvenli olan bu yöntem ile daha hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Online Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Her ne kadar bizde sadece banka ve hesap kartı ile ödemenizi online olarak gerçekleitirseniz de farklı ödeme yöntemlerinizi de bilmekte fayda var. İşte diğer online ödeme yöntemleri;

Havale/EFT Yöntemi Nedir?

Havale/EFT yöntemi ile ödeme kredi kartı kullanmayan tüketicilerin kullandığı bir ödeme yöntemidir. Bir diğer adı da asenkron ödeme yöntemidir.Satış, tüketici ödeme yaptığı takdirde satıcının onayı ile gerçekleşir. Aynı banka arasında hesaptan hesaba gerçekleştirilebilir. 7 Gün 24 saat para gönderimi yapılabilir para ise 1-2 dakika içinde hesaba aktarılır. Havale yönteminde IBAN ya da hesap numarası girildikten sonra yapılmaktadır. 



Havale ve EFT arasında da fark vardır. Havale işlemi yukarıda da bahsettiğimiz gibi bankadan bankaya gerçekleştirilirken EFT iki banka arasında gerçekleştirilir. Bu nedenle havale EFT’ye göre daha hızlı bir ödeme şeklidir. İşlem için ücret kesilirken EFT’ye göre havale daha uygun fiyata denk gelmektedir. Aradaki farklardan biri de zaman kısıtlamasıdır. Havale haftanın her günü ve saati gerçekleştirilebilirken, EFT sadece hafta içi 9-17.00 saatleri arasında yapılmaktadır. 

Kapıda Ödeme Yöntemi Nedir?

Kapıda ödeme yöntemi kullanıcılar ve satıcılar arasında çok fazla tercih edilse de çoğu zaman suistimal edilmeye müsait bir yöntemdir. Bazen tüketici kapıda ödemeyi gerçekleşmeden ürünü teslim almaktadır. Müşteri açısından güvenilir bir yöntem olmasına karşın satış yapan taraf için aksaklıklar yaşatmaktadır. Müşteri kapıda ödemekten vazgeçerek firma için boşu boşuna masraf kapısı açmaktadır.

Mobil Cüzdan ile Ödeme Yöntemi Nedir?

Teknoloji temelli olan bu ödeme yöntemi app içinde bulunan mobil cüzdana yüklenen para ile ya da banka kartı/hesap kartını kaydederek yapılmaktadır. Mobil cüzdan ile satın alım sırasında kart bilgilerini girmeden direkt QR Kodu ile ödeme gerçekleştirilmektedir.

SMS ile Ödeme Yöntemi Nedir? 

Genellikle online oyun sitelerinde ya da dijital içerik satın alma işlemlerinde kullanılan bu yöntemden faydalanmak için cep telefonu hattına sahip olmak gerekiyor. Satın alınacak ürün ya da faydalanacak hizmet seçildikten sonra ücret telefon faturasına yansıtılarak ödeme işlemi tamamlanmaktadır.Bu ödeme yöntemi Türkiye’deki bütün GSM operatörleri tarafından desteklenmekte ödeme limiti düşük olduğundan oldukça güvenli bulunmaktadır.

Kredi Kartı ya da Banka Kartı İle Ödeme Yöntemi Nedir? 

Çağımızda en çok kullanılan yöntem kredi ya da banka kartı ile yapılan ödeme yöntemidir. Mağazalarda kullanılan fiziki postun yerini e-ticaret sitelerinde yerini sanal posta bırakmıştır. Güvenli ve basit olmasının yanı sıra taksit imkanından tüketiciler tarafından çok fazla tercih edilmektedir. 3D Secure güvenlik önlemiyle kart bilgilerinin üçüncü şahısların eline geçmesi engellenmektedir.