Baskı Sektöründe Geri Dönüşüm Yöntemleri



Sanayi sektörlerinden matbaa sanayi;  günümüzde atık sistemlerini çevreye zarar vermeyecek ve doğa ile uyumlu bir şekilde yapmak durumundadırlar. Bu doğrultuda matbaa sektörü gerekli tüm önlemleri almak ve  çok sağlıklı bir atık yönetim süreci gerçekleştirmelidir. Ayrıca tüm bu işlemler yapılırken atık yönetim sisteminin geri kazanım sistemleri şekilde çevreye yararlı bir şekilde yapılması gerekmektedir.
 

Matbaa Sektöründe Atık Yönetimi 

Matbaa tüm iş faaliyetlerini yaparken her şekilde çevre ile iletişim halinde olmaktadır. Çevre etkileşimi; kağıtlar, kimyasal maddeler ve ambalajlardır. Bu noktada, matbaa sektöründe atık yönetimi çerçevesinde ortaya çıkan katı kağıt atıkları değerlendirilmelidir. Ayrıca yine matbaa sektöründe kullanılan mürekkep de uygun ve sistematik bir şekilde  atık olarak değerlendirilmeli ve kimyasal maddeler içeren mürekkebin atık sulara erişmesi önlenmelidir. Bu sebeple matbaa da mutlaka atık yönetim sistemi kurulmalı ve çevreye zarar verecek her konuda önlemler alınmalıdır.


Matbaa Sektöründe Geri Dönüşüm Yöntemleri 

Matbaa sektöründe geri kazanım işlemi yapılması gereken ilk işlemdir. Üretimde ortaya çıkan atıklar geri dönüşüm olarak mutlaka çevreye tekrardan katılmalıdır. Bu konuda geri dönüşüm nedir diye düşünecek olursak. Ortaya çıkan atıkların gerekli kimyasal ve fiziksel işlemlerden geçirilerek hammadde veya ürün haline getirilmesi bunun sonucunda da 2. bir madde olarak tekrar üretilmesi işlemidir.


İşte tüm bu işlemler neticesinde; matbaa sektöründe geri dönüşüm işlemleri yapılmaktadır. Kağıt gibi katı bir atığın ülkede hem depolama hem de katı atık olarak büyük sorun yaratacağı tartışılmaz bir gerçektir. Geri dönüşüm sayesinde üretim sırasında ortaya çıkan atıkların büyük çoğunluğu tekrar kazanılır ve başka bir değere dönüştürülür. Bu noktada geri dönüşüm ulusal refahın arttırılmasında büyük rol oynamaktadır.

 

Matbaa Sektöründe Geri Dönüşüm Yöntemleri

 

Matbaa Sektöründe Geri Dönüşümlü Baskı

 

Matbaa sektöründe ortaya çıkan atıklar geri dönüşüm aşamasına geçerken bazı yöntemler ve işlemler yapılması gerekmektedir. Bu durumda; matbaa sektöründe geri dönüşümlü baskı nasıl yapılmalı?

 

  • Öncelikle ortaya çıkan atıklar çeşitlerine göre ayrıştırılmalıdır. Çıkan her atık için ayrı bir kap olmalıdır. Yani, kağıt, plastik atık ve metal için orta düzeyde veya büyük bir konteyner, kimyasal atıklar içinse varil veya bidonlar kullanılmalıdır.
  • Kağıt atıkları tekrardan kağıt hamuruna dönüştürülür ve üretimde tekrardan kullanılır.
  • Kaliteli olmayan atıklar ise; temizlik kağıtları, çatı kaplama işlemleri, yumurta kartonları gibi alanlarda kullanılır.
  • Metal atıklar eritilerek tekrardan üretime kazandırılır.
  • Hazne suları ve solventler filtrelerden geçirilerek tekrar üretime aktarılır.
  • Boya atıkları sanayi yakıtları olarak kullanılır.

 

Matbaa da Geri Dönüşüm İşlemlerinin Önemi

Geri dönüşüm  işlemleri her alanda yapılması gereken yöntemlerdir. Sadece matbaa sektörü değil diğer sanayi sektörlerinin hepsinde atıkları mutlaka geri dönüşüme çevirme işlemleri yapılmalıdır. Matbaa da yani  baskı sektöründe geri dönüşümün önemi hem işletme hem de ülke için oldukça fazladır. Hem sanayi atıklarından oluşacak çevre kirliliği önlenmiş olur hem de ülke için parasal kaynak oluşturulur. Matbaa sektöründe atık yönetimi mutlaka kurulmalı be geliştirilmelidir.



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Grafik tasarımı yaparken ilham verecek müzikler

Grafik tasarımcıları, başta kitap, dergi, web sitesi ve bilgisayar tasarımı olmak üzere birçok farklı a...

Pandemi Sonrasında Hayat

Koronavirüs salgını ilk olarak Çin ülkesinde görülerek tüm dünyayı etkisi altına...

Kartvizit Nedir? Kartvizit Kullanımının Önemi

Kartvizitler günümüzde hemen hemen her yerde görebileceğimiz baskı türleridir. Kişilerin ve ...

Hayatta Motivasyon

Hayatta motivasyonumuzu sağlamak için bazen bazı önerilere ihtiyaç duyabiliriz. Bu motivasyon ar...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp