Font Nedir? Font Çeşitleri Nelerdir?



 

Yazı teknikleri özellikle bilgisayarın gelişmesi ile çok zenginleşmiş ve bu dönemde yazı fontu seçenekler çok fazla çoğalmıştır. Birçok yazı modeli estetik ve sanatsal görüntü oluştururken bazı yazı modellerinde ise geometri belirleyici olmuştur. Güzel yazı yazmak sanat olduğu gibi güzel yazı fontu seçeneklerini kullanmak baskı teknolojisinde önemli bir avantaj olarak kabul edilmiştir. Baskı teknolojisinde yaşanan gelişmelere ek olarak bu teknolojinin tasarımında çok farklı font modelleri kullanılmıştır.

Font nedir sorusuna cevap verirken örneklerle göstermek ve çok çeşitli yazı gruplarından bahsetmek gerekir. Gruplarda birbirine benzer yazı modelleri ortaya çıkarken çeşitler çok daha farklı modeller olarak kendini gösterir. Belge ve evrak oluşturmanın yanı sıra çok çeşitli baskı modellerinde güzel ve hoş görünümlü yazı fontları kullanılmıştır. Broşür.com olarak farklı yazı fontlarını kullanarak şu işlemleri gerçekleştirmekteyiz:

 

  • Kitap
  • Dergi
  • Broşür
  • İlan
  • Davetiye
  • Kartvizit ve aklınıza gelen pek çok baskı konusunda font uygulamalarımız çok olumlu sonuç vermiştir.

 

Font modelleri konusunda ortaya çıkan zengin seçenekler bu yazıları daha dikkat çekici kılmaktadır. Baskı ürünlerinin tasarımında zengin seçeneklere yer vermek baskısı gerçekleşen ürünlerin çok daha fazla ilgi çekmesine fırsat sağlar. Tanıtım ve reklamın performansını artırmak için matbaa ürünlerinde daha çok ilgi çeken yazı modelleri var olan seçeneklerden özenle seçilmelidir. Seçilen yazılar ve tasarımı yapılan grafik çalışmalarının uyum içinde olması için çok fazla yazı tipini gözden geçirmek gerekir. Her bir font çeşidi diğerinden farklı bir tasarım konusunda önemli avantajlar sağlayacaktır.

Font Çeşitleri Nelerdir? Özellikleri Nasıldır?

Font çeşitleri için onlarca farklı seçenekten söz etmek mümkündür. Yazı kalitesinin ürün kalitesine yapmış olduğu katkıyı yazı fontu modelleri içinde görmek ve değerlendirme yapmak mümkündür. Gelişmiş baskı tekniği sayesinde baskı esnasında kusursuz çalışmalar yapmak söz konusu olmaktadır. Baskı unsurlarında kullanılan yazı ve font çeşitlerinin bazıları şu şekilde karşımıza çıkar:

 

  • Arial Yazı Fontu
  • Calibri yazı fontu
  • Times New Roman Yazı Stili
  • Helvetica Yazı Tipi
  • Sans-Serif Yazı Tipleri
  • Courier Font Grubu
  • Bodoni Yazı Karakteri
  • Trajan Yazı Fontu
  • Garamond Yazı Tipi
  • Ebrima yazı fontu
  • Elephant yazı fontu

 

Şablon, grafik ve font tercihi yaparak tasarım konusunda önemli bir çeşitlilik yaratmak mümkündür. Brosur.com adresi olarak çeşit zenginliği konusunda çok fazla alternatifi üretip size sunmaktayız. Baskı ürünlerimizin öne çıkmasında ve beğenilmesinde kullanmış olduğumuz yazı fondu modelleri önemli bir rol oynar. Farklı tasarımlara bakıp seçim yapmak isteyen müşteriler için fon çeşitleri mutlaka görülmesi ve değerlendirilmesi gereken alternatifler olarak ortaya çıkar.

Yazı Fontu Modelleri Ve Kullanım Teknikleri

Yazı fondu modelleri her baskı ürünü için farklı sonuçlar verir. Bu yüzden tasarın esnasında ve öncesinde uzman görüşü almak önemlidir. Artık bireyler ve kurumlar kendi tasarımını kendi yapabilmektedir. Yine de hangi yazı modelinin kullanılması gerektiği konusunda uzmanlardan yardım almak daha uygun bir sonuç verecektir.

Yazı yazmak için kullanılan yazı tipleri font olarak adlandırılmaktadır. Font aynı zamanda yazı şekli anlamına da gelmektedir. Hem dijital hem de fiziksel ortamlarda ve bunun gibi söz konusu olan her ortamda yazı tipi karşımıza çıkmaktadır. Bir markanın logosunda, web sitelerinde, afişlerde ve blog içeriklerinde yazıyı şekillendirmek için font kullanımına başvurulmaktadır. Bir metnin dikkat çekici veya yaratıcı hale gelmesi için fontların çeşitleri büyük önem taşımaktadır. Hazırlanan içeriğe ve o içeriğin konusuna bağlı olarak da yazı tipi değerlendirmeleri farklı sonuç verecektir. Eser ya da ürünün doğasına uygun olarak yapılan tercihler, daha kaliteli bir baskı çalışmasının ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Son yıllarda en çok sorulan sorulardan birisi de font nedir sorusu olmaktadır. Yazı tipi veya diğer adı ile font farklı şekillerdeki semboller ve sayıların topluluğu şeklinde açıklanabilmektedir. Yazı tipi yazıların tek tip düzenden çıkartmak için geliştirilmiştir. Bu sayede içeriğe uygun tipler kullanılarak metnin bütünlüğü kolayca sağlanmaktadır. 
 

 

Font Nedir?



Fontların Tarihçesi

Dünya tarihinde ilk yazının bulunması M.Ö. 3200-M.Ö.2400 yılları arasına tekabül eder. Bu iki tarih arasında 800 yıl gibi uzun bir zaman olsa da tarih kronolojisi ancak yazının bulunması ile ortaya çıkmıştır. Hiyeroglif olarak bilinen bu yazılar bazı sembollerden oluşmakta idi zamanla bu konuda önemli gelişmeler yaşandı ve günümüzde bilinen alfabe kategori sayısı 14 olarak karşımıza çıkar. Bu alfabeler kullanılarak binlerce farklı dilin ortaya çıkması mümkün olmuştur. Tarihin bu bilgileri matbaa ve baskı gelişimine de yön vermiştir.

Günümüzde kullandığımız standart font tarihçesi temeli matbaanın mucidi olan Alman Johannes Gutenberg tarafından atılmıştır. Johannes Gutenberg'den önce de yazı daha çok el yazısı ve farklı formlarda olmakta idi. Bu nedenle o dönemde ortak bir standart bulunmuyordu. Ülkemizde ise ilk matbaa İbrahim Müteferrika tarafından 1729 yılında kullanılmıştır. O dönemde basılan platonun eserleri Türk tarihinin ilk baskısı olarak da tarihe geçmiştir.

Günümüzde sıklıkla kullanılması nedeniyle font tarihçesi ve geçmişi merak konusu olmuştur. 1454-1455 yıllarında basılan İncil'de Gutenberg'in 1282 sayfalık İncil için yaklaşık olarak 300 farklı harf biçimi döküldüğü düşünülmektedir. Roman fontu olarak anılan bu karakter ile basılı materyallerde kullanılan ilk font olarak kabul edilmektedir. Basılan o ünlü İncil için kullanılan yazı karakterlerinden ilham alınarak daha sonra TEXTURA olarak anılan font tasarlanmıştır. 

Günümüzde kullanılan font modelleri uzun bir tarihin sonucudur. Yazılar ve alfabeler geliştikçe bu gelişim günümüz yazı tekniklerine yansımıştır. Baskı çalışmaları sonucunda çok değişik tasarımların ortaya çıkması ve ilgi çekici ürünlerin kendini göstermesi mümkün olmuştur.

 

 

 

Fontların Tarihçesi



Yazı fontu tarihi için İtalyanların da el attığı bilinmektedir. 1500 yıllarında ise İtalyanlar el yazısına benzeyen yatık fontlar tasarlamışlardır. Bu şekilde aynı sayfaya daha çok yazı sığdırabilme şansı da yakalamışlardır. Bu sayede de matbaa maliyetlerinde ucuzlama yaşanmıştır. Yazı fontu tarihi içerisinde 1525 yıllarında GARAMOND yazı tipi çıkmış ve ilk kullanılan yazı tipine göre daha sade ve okunabilir bir dil olmuştur. 


Fontların tarihçesi içerisinde 1957 yılında HELVETİCA fontu da yer almaktadır. Tırnaksız bir karakter olan HELVETİCA özellikle 1984 yılı sonrasında Macintosh tarafından fontların tarihçesi içerisinde en çok kullanılan yazı tipi olmuştur. 


Font Çeşitlerinin Baskı Üzerindeki Etki Ve Avantajları

İster geleneksel tasarım olsun isterse de çevrimiçi tasarım olsun, bu konuda font modelleri tasarımın şekillenmesine önemli katkı sağlamıştır. Baskı ürünü üzerinde yer alan yazılar, logo tasarımları, grafikler ve obje şekilleri bu ürünlerin kalitesini belirler. Farklı amaç için kullanılan çok sayıda baskı modeli için font çeşitleri her zaman belirleyici bir model ve kalıp şeklinde kendini göstermiştir. Bu özelliklere ek olarak kâğıt ve baskı kalitesinden de söz etmek gerekir. Bir bütünün parçaları olan bu unsurlar kaliteli bir baskı için olmazsa olmazlar olarak insanların karşısına çıkar.

 


Font Çeşitleri Nelerdir?


Font Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yazı tipleri kadar bu yazıların boyutları de önem arz eder. Baskı ürününe ihtiyaç duyan müşteriler Brosur com tarafından bilgilendirilir ve uygun alternatifler sunulur. Başta kartvizit olmak üzere çok sayıda baskı ürününde font tipleri ve yazı boyutları belirleyici unsurlar arasında yer alır. Tasarım ve görüntü zenginliği taşıyan baskı ürünlerinin kendi dalında en uygun ve başarılı modeller olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Kartvizit fiyatları ve ürünlerde kullanılan font modelleri hakkında bilgi almak için ilgili sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Baskılı Kağıt Karton Çanta İmalatı Nasıl Yapılır?

Günümüzde reklam ve tanıtım alanı oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Özellikle karton &...

En Çok Kullanılan Baskı Teknikleri Nelerdir?

Baskı film, kalıp gibi şeyler kullanarak görselin ya da yazının kağıt ya da başka malzemelerin üzerine yapı...

Baskı Ürünleriyle Reklam Yapmak Ne Kadar Fayda Sağlar?

  Baskı ürünleri, sektördeki birçok firmanın başvurduğu yollardan biri olmuştur. Ba...

Mouse Pad Baskısı Ve Reklama Faydası Nedir?

Mouse pad bilgisayarları kullanırken daha kolay kullanmamızı sağlayan bir araçtır. Özellikle bilgisayar k...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp