Pandemi Sonrasında Hayat



Koronavirüs salgını ilk olarak Çin ülkesinde görülerek tüm dünyayı etkisi altına aldı. Geçen zaman içinde virüs mutasyona da uğrayarak çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve salgına yenilmesine sebep oldu. Gelen salgınla beraber yaşam standartları da değişti. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada birçok sektör olumsuz yönde etkilendi.

Değişen dünya değişen ekonomiyle beraber insanlar e ticaret yapmaya yöneldi. Yüz yüze alışverişlerin son bulması bireyleri internet üzerinden alışveriş yapmaya ve toplu alanlardan uzaklaştırmaya itti. Sosyal hayatın bitmesi pandemi sonrası yaşam tarzı olgusunu oluşturmaya başladı.

Birçok iş alanı ve sektörler düşünüldüğünde pandemi sonrasındaki sektörel durumlar merak konusu haline geldi. Gerçekleşen tam kapanma sürelerinin uzaması insanları psikolojik sıkıntıya soktu. Tüm ülke halkları pandemi sürecinde normalleşmeye geçmeyi iple çeker hale geldi. Bu durumlardan en çok etkilenen de sektörlerdir. 

İnsanlar ise pandemi sonrası hayat standartlarına nasıl uyum sağlayabileceğini düşünmektedir. Değişen tüm olgular karşısında yaşam tarzlarının da değişiklik göstermesi uyum sorunu ve özlemi de beraberinde getirmiştir. 

En çok da covid19 bitince yaşam tarzı algısında insanların sosyal hayatlarına normal bir şekilde geri dönmesi beklentilerini arttırmıştır. 
 

Pandemi Sonrası Günlük Yaşam

Virüs salgını tüm dünya düzenini değiştirdi. Bu durumda pandemi sonrası hayat konusunda yaşamın eskisi gibi olmayacağı düşünceleri yayılmaya başladı.

Bu düşünceler ve sinyaller arasında en azından şu bilinmelidir ki virüs bitse de bir süre temkinli yaşayacağımız aşikar bir durumdur. Sosyal hayat eskisi gibi özgür olamayacak ve kısıtlamalar devam edecek gibidir. 

Günlük yaşamdaki alışkanlıklarımız da değişmiş durumdadır. Bu alışkanlıklardan hangilerinin kalıcı olacağı hangilerinin geçici olduğu düşündürücü bir durumdur. Alışveriş algısı ve şekli tamamen değişen günlük yaşam özelliğidir. Yüz yüze alışveriş yapmayı unutan insanlar teknolojiye alışmış ve konforunu tatmış durumdalar. 

Bu alışkanlık muhtemelen değişmeyecek ve daha da artacaktır. Harekete geçmeye hazır toplumsal yaşama tekrar ayak uydurma konusunda şok etkisiyle karşılaşmamayı bir çok insan ummaktadır. 


 

Pandemi Sonrası Sosyal Hayat 

Pandemi dönemi bittikten sonra insanların soracağı tek soru bu günlerin intikamını alacak mıyız sorusudur. Çünkü sosyal hayat tam anlamıyla virüs salgınının gelmesiyle beraber bitmiştir. 

Kapalı olan cafeler, sinema salonları, restorantlar, oteller, tiyatrolar ve  insan topluluğunun olduğu alışveriş merkezleri gibi pek çok sosyal etkinlik alanları kapatılmıştır. 

Bu durum da insanlarda sosyal hayata karşı bir özlem biriktirmesine neden olmuştur. İnsanlar evlerinde kendi iç dünyalarına kapandılar. Hatta iş hayatı bile en çok etkilenen alanlardan biri olmuştur. Çünkü evden çalışmalar başladı. İş yerlerine gidemeyen bireyler bu duruma alışmakta oldukça zorlandı.

Sosyal hayatın en çok özlenen etkinliklerinden birisi de binlerce kişinin olduğu ve omuz omuza eğlenildiği konser alanlarıdır. Açık hava konserleri genç kesimin beklentisini oluşturdu. 

Bireyler bu süreçte eski fotoğraflarına bakıp sosyalleşmenin özlemini böyle giderdi. Buradan da anlayacağımız gibi pandemi sonrası yaşam tarzı bölümünde eğer kontrol sağlanmazsa sosyal yaşamın tekrar canlanacağı durumudur. 


 

Covid19 Bitince Yaşam Tarzı

Bu süreçte insanlar daha kaygılı, daha endişeli ve daha tedirgin hale geldi. Hijyen sağlamaya çalışan bireyler korku dolu bir yaşam sürmeye başladı. Bu yüzden covid19 bitince yaşam tarzı bu psikolojik etkilerden dolayı insanlar şu anda özlemlerinden fark etmeseler de hiç kolay olmayacaktır. 

Salgın virüs biz insanları böyle etkiledi. Bu yüzden önerilecek şey kaygıları pekiştirecek davranışlardan kaçınmaktır. Bu durumun geçici bir süreç olduğunu düşünmek korkuları yenmemizi sağlayacaktır. Bu sürecin psikolojik etkileri böylece kalıcı hale gelmeyecektir.

Güvenilir kaynaklara bağlı kalmak, kendimize karşı merhametli olmak, kontrol edebildiklerimize odaklanmak, zamanı verimli kullanmak, sosyal ortamdan uzak kalmayı en iyi şekilde bu süreçte değerlendirmek salgın sonrası da bize mutluluk getirecektir. 
 

Pandemi Sonrasındaki Sektörel Durumlar

Virüs salgını çalışma şekilleri çalışma saatleri başta olmak üzere iş hayatında pek çok değişikliğe neden oldu. Dolayısıyla bir çok sektör de kendini değiştirmek zorunda kaldı. 

Sektör içerisindeki iş hayatı teknolojiyle iletişime yönelmiş durumdadır. Çalışma saatlerinde kısıtlamalar ve çalışanların dönemeçli olarak çalışması ekonomiyi de etkiledi. 

En çok etkilenen sektörlerden biri de turizm sektörü oldu. Bu dönemde değil tatil yapmak şehir dışına bile çıkmaya insanlar korkar hale geldi. Eğitim sektörü değişkenlik gösterip online sisteme geçerken sağlık sektörü yoğunlaştı ve üzerine büyük bir yük bindi. 

Ticaret ise teknolojinin varlığını kullanarak e ticaret yolu üzerinden firmasını düzeltmeye çalıştı. İnsanların ve firmaların kafalarında hala belirsiz olan pandemi sonrasındaki sektörel durumlar değişme sonrasında gelişmeye açık bir beklenti sunmaktadır. 

Pandemi sonrasında online matbaa ve organize matbaa sektörünün beraberinde ilgi gördüğü istatistiki verilerde de belirgin şekilde hissedilmektedir. 

 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Broşür Kullanıcı Deneyimi Hakkında Bilgi

Deneyimi, bir kişinin bir sistem, ürün ya da servisi kullandığı esnada hissetmiş olduğu davranış ve duygula...

Kraft Kağıt ve Özellikleri

Kraft kâğıt sağlam dokusu sebebiyle pek çok sektörde kullanılan kâğıt modelleri arasında yer ...

12 Madde İle Kartvizit Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kartvizitler, iş hayatının vazgeçilmez bir öğeleri olarak geçmişten günümüze ö...

Grafik Tasarımcıların Çalışmak İstemeyeceği Müşteri Profilleri

Grafik tasarımcı; Kitap, dergi, poster, kartvizit, reklam ürünleri, logo, afiş, ambalaj gibi tanıtım ve r...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp